keskiviikkona, lokakuuta 22, 2008

Nälkänyrkit ja väsyitkut

Nyt on tytteli jo viiden viikon ikäinen, ja tuntuu kasvavan silmissä. Katse tarttuu entistä tarkemmin äidin ja isän silmiin, ja ensimmäisiset aidot hymyt havaittiin viime viikonloppuna. Joka päivä niitä nyt kilvan isän kanssa bongataan. Totta on, että oli sitä kuinka väsynyt tahansa, niin tuo hymy pyyhkii ihan kaiken pois, ja sitä olisi valmis valvomaan vaikka viikon putkeen.

Pikku hiljaa alkavat erilaiset äännähdykset ja eleet tulla tutummiksi.

Tytön nälän esimerkiksi tunnistaa nyrkeistä. Pikkuiset nyrkit heiluu tomerana ylös ja alas, ja jos äiti ei ole asettautunut lähtöasemiin tissinsä kanssa noin 15 sekunnissa, seuraa ohjelmassa pieni parkaisu joka kasvaa pian isoksi itkuksi.

Ennen imetystä itku taukoaa kuin leikaten. Tämä yleensä siinä vaiheessa, kun näkökenttään noin parinkymmenen sentin päähän tulee äiti, joka kaivaa luomumaitopulloaan esiin. Tytön ilme on tässä vaiheessa hyvin itseensä tyytyväinen: "Jes, se tepsi taas!"

"Hei, tissi meni ohi" -vilkuilu ja ähinä alkaa siinä vaiheessa, kun tyttö on isän, mummin tai jonkun muun sylissä, ja hän tunnistaa vieressä olevan tai siitä ohi menneen äidin. Hetkisen kuluttua tästä alkaa aiemmin kuvattu nyrkkien heiluminen.

Unilta herättyä on oma venyttelyääntelynsä, jonka aikana puhistaan myös vanhemmille syitä vaipanvaihtoon. Venyttelyvaihe heräilyineen voi kestää joskus puolikin tuntia, ennen kuin "hakekaa minut täältä syliin heti!" -parkaisu päästetään.

Uni maistuu etenkin vaunuissa ja turvakaukalossa, mikä onkin tehnyt liikkeelle lähdöistä helppoja. Tositestissä matkustushalukkuus on ensi viikonloppuna kun matkataan synttäreille 400 kilometrin päähän. Lastenvaunuihin on tyttö kerran nukutettu myös kotona, kun oli jo yliväsynyt, eikä saanut nukahdettua. Sängyn viereen pukatuissa vaunuissa tyttö nukkuikin sitten tähän astisen ennätyksensä, 6,5 tuntia putkeen. Vaunuihin tullaan siis varmaan turvautumaan toistekin. Kuka sen sanoo, että niitä käytetään vaan ulkona?

Päivittäin on ohjelmassa myös jumppahetki lattialla. Ja kyllähän niskalihakset ovat vahvistuneet, nyt päätä pidetään pystyssä jo useampia sekunteja kerrallaan.

Koirat ovat ottaneet vauvan hyvin vastaan, siitä olen tosi helpottunut. Kun vauva nukkuu iltapäivänokosiaan kehdossa, käyvät koirat aina määräajoin kurkkaamassa kehtoon häntäänsä heiluttaen. Muutaman kerran ovat kantaneet kehtoon koirien pehmolelujakin. Vauvan ollessa hereillä ne suhtautuvat vauvaan suojelevasti ja asettuvat esimerkiksi imettäessä lähelle kerälle nukkumaan. Mitään riskejä ei kuitenkaan ole otettu, eikä koiria ole jätetty yksin vauvan kanssa. En usko, että tahallaan mitään tekisivätkään, mutta voivat vahingossa vaikkapa astua päälle. Etenkin nuorimman koiran kanssa pyrin pääsemään kahdestaan lenkille tai touhuamaan jotakin, jotta ei vauvan vieneen hänen emäntäänsä kokonaan.

Jahas, nyt on havaittu muutama kiukkuisesti heiluva nyrkki...

5 kommenttia:

JonnaKonna kirjoitti...

Kiitos postauksesta. Olenkin jo odotellut sitä, mutta toki ymmärrän miten se päivä täyttyykin vauva-arjesta. :o)

Ja kovin kuulostaa tutulta kokonaisuudessaan ihana elämänne. Ja kyllä, myös sisällä voi käyttää vaunuja. Nimittäin käytössä oli ainakin kahden ekan lapsen kanssa, kun olivat koliikkisia. Kolmonen (joka on poika) tuntuu olleen huomattavasti erilainen vauva kuin nuo tytöt. mistä lie johtuu...luonteesta varmaankin pääasiassa. :o)

Mukavia hetkiä sinne.

Anonyymi kirjoitti...

tutulta kuulosti nuo pikkuisen eleet ja touhut. olette rohkeita kun lähdette noin pitkälle matkalle; turvalkaukalossahan ei saisi yhtä jaksoisesti olla kovin pitkää aikaa 30-60 min max kerrallaan joten muistakaa pitää välissä kunnon pysähdystaukoja ja pitää kaukaloa välillä istuvammassa asennossa ja välillä enemmän lepoasennossa. Tsemppiä tien päälle! Ja kärsivällisyyttä! :)

Cazze kirjoitti...

Onko maksimiaika tosiaankin vaan 60 min? Tuota en tiennytkään, kiitos! No onneksi meillä on matkan puolessa välissä useamman tunnin tako, vanhempani asuvat puolessa välissä. Mutta pitänee siis suunnitella muutama tauko silti lisää... Jäin miettimään, että tyttö on kyllä ollut jo kerran 1,5 tunnin matkan kaukalossa, toivottavasti ei tullut isoa vahinkoa...

Anonyymi kirjoitti...

Kaukalo ei ole hyväksi selälle, kun vauva joutuu omalla painollaan olemaan siinä kaukalossa, joka ei tue pienen selkää siten yhtään. Olisi ollut hyvä hankkia lastenvaunun koppaan turvaverkko,ja itse koppa sitten turvavöillä kiinni, ja näin vauva pääsisi matkustamaan ihan nukkuma-asennossa. Esim. Start Plus-turvaverkko.http://www.lastentarvike.fi/default.asp?docId=11971&paatuoteid=161&valikoimaid=6

Tulikohan tuo linkki nyt ihan kokonaan, mutta tuolla tuotemerkkinimellä löytyy kyllä. Hyvää ja turvallista matkaa! :)

Anonyymi kirjoitti...

http://www.lastentarvike.fi

/default.asp?docId=11971

&paatuoteid=161

&valikoimaid=6

Tuossa vielä kerran tuo turvaverkkolinkki. Kaikki vaan yhteen pötköön, niin pääsee tuolle sivustolle.