tiistaina, helmikuuta 17, 2009

Soserallia ja sinappikoneen lakkoa

Viime kirjoitukseeni viitaten, oli ihanaa huomata, että meidän typy ei olekaan ainoa uniongelmainen. Kiitos kaikille vinkeistä ja kokemuksista.

Meillä on menty nyt iso harppaus parempaan suuntaan. Kaksi päivää viime kirjoituksen jälkeen, maanantain vastaisena yönä, oli tulossa taas levoton yö. Tyttö ähisi ja ähisi, ja heräsi heti vartin päästä kun oli nukahtanut, halusi aina vaan tissin uudelleen suuhun. Koska oli vielä alkuilta (klo 22), niin päätin kokeilla pinnansänkyä jälleen kerran. Ja sitten tapahtui jotakin, jota en vieläkään ymmärrä: tyttö sylttäsi tyytyväisenä harson kasvojensa eteen, huoli antamani tutin ja nukahti. Ei mitään protestointia siitä, ettei äiti ollutkaan vieressä. Aamuyöllä heräsin puoli viideltä, ja säikähtäneenä menin tarkastamaan hengittääkö tyttö vielä. Hyvin hengitti ja nukkui vielä aamuseitsemään! Mies ei ollut uskoa korviaan kun kömmin makuuhuoneesta tytön kanssa ja kerroin miten meillä oli mennyt.

Ihan noin pitkiä yöunia ei sentään ole sen jälkeen ollut, mutta nyt meillä kuitenkin jo nukutaan. Tavallinen yö meillä on nyt sellainen, että tyttö nukahtaa klo 21. Ensimmäinen herätys ja syönti on yleensä klo 01 ja seuraavan kerran noin 04-05 aikaan. Ja aina syötön päätteeksi nostan hänet saman tien olalle, röyhtäytän ja laitan pinnansänkyyn. Tutti suuhun ja harso tytölle käteen, niin uni jatkuu. Yleensä nukumme sitten 7.30-8.30 saakka. Välillä tyttö saattaa heräillä useammankin kerran, mutta jatkaa unia kun annan tutin suuhun.

Arvaatte varmaan, että olin todella helpottunut. Mietin, että olin murehtinut turhaan sitä pinnansänkyyn opettamista. Tyttö alkoi nukkumaan siellä sitten kun oli siihen itse valmis. Eli meillä ratkaisuna oli näköjään pinnasänkyyn siirtyminen pois äidin vierestä. Vaikka minusta oli ihanaa kun tyttö nukkui vieressä, niin ilmeisesti kai minusta lähtevä maidon tuoksu häiritsi tytön unta. Vai oliko kenties liian kuuma, vai häiritsikö kääntyilyni? Mysteeriksi jää, mutta nyt meillä nukutaan. Ja minä voin nukkua vaikka kuinka leveässä x-asennossa!!!

Päiväunet ovat edelleenkin lyhyitä, 30 min-45 minuutin torkkuja, mutta tyttö nukahtaa kuitenkin päikkäreille todella helposti pinnasänkyyn. Vaunuja ei siis meillä enää sisällä tarvita. Soittorasia vain soimaan, niin tyttö on unessa muutamassa minuutissa. Olisitte nähneet miehen ilmeen kun hän palasi makuuhuoneesta tytön nukahdettua. "Sehän nukahti heti!"

Mutta kun uniongelmista päästiin, niin uusia ongelmiahan sitä tulee heti tilalle. Nyt meillä pantataan kakkaa. Tänään on menossa jo 16. päivä ilman kakkaa. (Itse asiassa se viimeisin kakka tuli juuri sinä yönä kun tyttö alkoi nukkua yönsä hyvin) Kuulostaa aika hurjalta, tiedän! Koska tyttö on kuitenkin iloinen, eikä arista vastaa, ei lääkärin pakeille ole vielä menty. Neuvolan terveydenhoitajan ohjeiden mukaan ostettiin mallasuutetta, sitä nyt eilen ensi kertaa lisäsin oman maitoni sekaan. Mutta vielä ei näy, ei kuulu.

Niin se minäkin joskus aikoinaan naureskelin pienten lasten vanhemmille, joilla jutut tuntuivat liikkuvan vaipan sisällön ja muiden eritteiden ympärillä. Nyt meillä mies soittaa jopa kesken työpäivän ja kysyy "joko?" Ja itse aina nuuskin tyttöä pöristelyn jälkeen takapuolesta: säilyykö haju, vai oliko se taas vain pieru... Ja huokaan uudelleen ja uudelleen vaippaa vaihtaessani pettymyksestä, ei mitään vieläkään.

Terveydenhoitajan mukaan tyttö käyttää nyt kaiken saamansa rintamaidon niin hyväkseen, että sitä (t)ulostettavaa ei vain riitä samaan tahtiin kuin ennen. Ja onhan ne syötöt todella harventuneet, etenkin nyt kun tyttö ei roiku tississä enää yöt läpeensä kiinni. Olen kyllä kuullut legendaa kahden viikon kakkalakosta, mutta että jo 16 päivää!?

Tyttö on kyllä kasvanut, joskin painossa ollaan laskeuduttu sieltä yläkäyriltä nyt lähemmäs keskikäyrää. Siispä mekin aloitimme nyt soserallin. Eilen kokeilimme ensimmäistä kertaa perunaa, ja se oli menestys! Niinkään menestys ei ollut luumusose, jota tyttö hieman irvistellen nieleskeli. Luumun yritän nyt kuitenkin pitää mukana, jotta avittaisi vatsan toimintaa.

Aika maltillisina saamme nyt maisteluiden kanssa olla, sillä tytölle on ilmestynyt selkään allergista ihottumaa. Minä huomasin vaivan pahenevan aloittaessamme vauvauinnin, mutta terveydenhoitajan mukaan ihottuma näyttää allergiselta. Vauvauinnin nyt kuitenkin lopetimme kolmen kerran jälkeen, ja lisäksi varon syömästä suklaata, kaakaota, herneitä, sitrushedelmiä, tomaattia, mansikkaa... Verestä otetut allergiatestit näyttivät negatiivista sekä pölyjen (mm. eläinpölyt, punkki, pujo) että ruoka-aineiden kohdalla (maito, vehnä, munanvalkuainen, soija, maapähkinä, kala). Näin pienillä tulos ei ole kuulemma kovin luotettava, mutta maitoa olen nyt kuitenkin turvallisin mielin käyttänyt. Itse kyllä olen aika luottavainen, että tuo iho-ongelma kohta korjaantuu.

Mutta tulis nyt edes se kakka.

7 kommenttia:

petra kirjoitti...

Voi kun ihana kuulla,että neitokainen on nukkunut noin hienosti!!
Ne on ihan uskomattoman hienoja fiiliksiä kun joku juttu onnistuu ihan ilman temppuja =)

Mutta tuo ummetus/panttaus kuullostaa kyllä aikas hurjalta. Onneksi nuo pikku-ihmiset reagoivat jos jokin on huonosti.

Pidetään peukkuja,että tyhjennys tapahtuu piakkoin =)

Anonyymi kirjoitti...

No meidän nyt puolivuotias typy oli tuossa joulukuussa kolme ja puoli (3 1/2) viikkoa kakkaamatta. Kylvaan. Sitä sitten riitti jonniin verran sitä tavaraa, kun hanat aukes. Meillä on auttanut soseiden ruokavalioon ottaminen todella hyvin. Luumulla aloitettiin, arvatenkin, ja nyt tulostuu useita kertoja päivässä tai max muutaman päivän välein. Kyllä se siitä :)

Hanna kirjoitti...

Meidän vanhempi neiti taisi olla jotain 5kk kun hän päätti olla kakkaamatta kaksi viikkoa. Mä kokeilin mallasuutetta ja luumua, mutta en saanut tulosta. Yhtenä iltana päätin että huomenna varaan lääkärin tytölle, ja kun menin nettiin etsimään soittoaikoja+numeroa, niin kohta isäntä huutaa mua katsomaan. Neiti oli sitterissä istuessaan vääntänyt kakan ja sitä oli valehtelematta joka puolella! Meillä on valokuvia muistona tapahtuneesta, voi sitten näyttää tuleville vävypojille :D!

Mutta eiköhän teilläkin kohta "räjähdä". Jos vauva on kuitenkin tyytyväinen ja iloinen, en olisi vielä huolissani :)

Anonyymi kirjoitti...

Voi hurja, mikä kakkaamisväli. Meillä samanikäisellä nyt viikko takana, ja tuntuu, et ähistelee koko ajan...
Kannattaa muuten kokeilla sitä vanupuikko pyllyyn -kikkaa, voi toimia.
Mut eiköhän sieltä tosiaan kohta potti pamahda;D Siinä on teillä sitten tekemistä, kun tytsy on yltäpäältä kakassa. :)

T.Noona

Chaska kirjoitti...

Tohon allergia-asiaan piti kirjoittaa, että meidän allergialääkärin mukaan maitoallergiaa on kahta tyyppiä, joista toinen ei näy verikokeissa. Tämä tyyppi myös paranee 90 prosentin todennäköisyydellä kahteen ikävuoteen mennessä, joten ei se maitoallergia välttämättä ole poissuljettu vaihtoehto. Toivottavasti sitä ei kuitenkaan olisi.

Meillä vauvauinti pahentaa myös pojan atooppista ihoa, mutta poika tykkää siitä niin paljon, ettei olla sitä kuitenkaan lopettamassa.

Toivottavasti teidän neidin hukassa oleva kakka tulisi pian.

Anonyymi kirjoitti...

Juu, ja mehän käytiin jo Lastenklinikalla anografiassa (varjoainetta letkulla hanuriin ja röntgenkuvat) tsekkaamassa ettei oo rakenteellista häikkää. Yllättäen sitten illalla mittasin kuumetta pepusta ja tavaraa alkoi tulla. Ja tuli ja tuli. Kokeile mitata se kuume (tai vanupuikko hur som helst), saattaap auttaa.

Elina kirjoitti...

Onnea hyvistä yöunista!

Meillä oli aikoinaan tuo kakkaamisongelma myös. Olisko ennätys ollut just tuo 16 päivää. "Normaali" väli meillä oli 14 päivää. Kyllä mekin lääkärissä juostiin ja olin huolesta soikeana. Minä kun en edes blogiin saanut kommentteja, että "meillä oli sama juttu" vaan päinvastoin kaikki kauhistelivat kakkausväliä. Mutta kun tyttö oli tyytyväinen niin lääkärit eivät olleet yhtään huolissaan.
Kaikki keinot kokeiltiin: levolac, mallasuute, luumusose, kuumemittari, jumppa jne... Mistään ei ollut apua vaan kakka tuli aina silloin kun oli tullakseen. Ja sitä tosiaan aina riitti! :)
Kun siirryimme syömään kunnolla soseita niin kakkaa alkoi tulla päivittäin. Silloin sitä jopa vähän kaipaili aikoja jolloin ei kakkavaippaa tarvinnut vaihtaa neljään viikkoon jos mies oli sattunut vaihtamaan edellisen. ;)