torstaina, elokuuta 20, 2009

Turvaistuin... Voiko tämä olla näin vaikeaa?

Tämä teksti sisältää pelkästään turvaistuinpohdintaa, jos olet löytänyt hyvän istuimen, kannattaa varmaan hypätä yli. Mikäli satun arvostelemaan juuri omistamaasi istuinta, ethän loukkaannu, se ei ole tarkoitukseni :)


Neitin on aika siirtyä kaukalosta turvaistuimeen. Hyvin meitä palvellut kaukalo Graco Logico S jalustoineen saa siirtyä kaverille lainaan. Näppärämpää kaukaloa saa kyllä hakea, suosittelen! Kun siihen hommaa vielä sarjaan sopivan matkarattaan johon kaukalo vain loksautetaan paikalleen, niin eipä tuon näppärämmin kulkeminen kaupungilla voi tapahtua. Kerrankin tuli tehtyä hyvä hankinta.


Noh, turvaistuinta hankkiessa katselin saman valmistajan penkkejä, koska niitä niin auliisti meille tyrkytti paikallinen lastentarvikkeiden myymäläkin. Kun samaa penkkiä olisi löytynyt myös Prismasta, niin tottahan me uskollisina s-keskittäjinä halusimme hankkia penkin sieltä. Valikoimissa olisi ollut siis Prisman Gracon cosmic xtp, duoflex xtp tai sitten lastentarvikkeen Cosmic comfort tai logico. Tämähän on helppoa kuin heinänteko, mietimme, joku näistä vaan valitaan.


Sitten tämä tyttö lähti surffaamaan netin syövereihin - Ja löysi testit. Niin hölynpöly-testejä kuin hieman vakuuttavampia arvioita. Erityisesti Autoliiton sivuilla olleet Eurotestin tulokset joutuivat tarkkaan syyniin. Ja mitäs sitten selvisikään: Gracon istuimet eivät tuota omistamaamme kaukaloa lukuunottamatta testeissä ole juurikaan pärjänneet, vaan ovat saaneet arvostelukseen jopa välttävän. Ruotsalaisessa vastaavassa tukimuksessa istuimia oli jopa hylätty. Uusissa testeissä Gracon istuimia ei ollut enää lainkaan, joten uusien mallien testimenestyksestä on vaikeaa sanoa mitään.


Kritiikkiä nämä testit ovat saaneet kuitenkin mm. siitä, että esimerkiksi juuri näitä Gracon istuimia olisi asennettu testeihin jopa väärin, minkä vuoksi istuimet ovat käyttäytyneet niin kuin ovat. Mutta arvatkaapas vaan, mitä turvaistuinasiaa harkitsevan äidin päässä näitä testejä lukiessaan liikkuu? -Ei kiitos, oli asennettu sitten vaikka väärinpäin.


Seuraavaksi listasin lähivuosilta ne turvaistuimet, jotka ovat saaneet Eurotestissä arvosanakseen vähintään hyvän (erinomaista ei tainnut olla yhdelläkään). Ja aika lyhyt lista loppujen lopuksi oli: Maxi Cosi priorifix 2005, Römer King Plus 2008, Römer King TS Plus 2005, Römer Safefix Plus 2008, HTS Besafe iZi Comfort X1 2007 (isofix), Kiddy Infinity Pro 2007, Römer Duo Isofix 2003, Wavo Fix XL 2008 (isofix)...

Pienen nettisurffailun jälkeen Römerin istuimet vaikuttivat kivoilta, eikä hintakaan ollut ihan päätä huimaava. Ja nettitilausta tekemään siis. Kunnes välähtää: Näitä istuimia ei saa asentaa kuin kasvot menosuuntaan! Ei näitä keskieurooppalaisia penkinvalmistajia tunnu juurikaan kiinnostavan pohjoismaiset suositukset, että lapsi matkustaisi selkä menosuuntaan aina 3-vuotiaaksi asti. Nokkakolaritilanteessa kun lapsen painava pää ei saisi mitään tukea, toisin kuin selkä menosuuntaan istuttaessa. Ja kun tarkemmin testituloksia lukee, niin näiden hyvien penkkien miinuksina juurikin on tuon suojan puuttuminen.

Noh - tilauksen sai onneksi helposti peruttua, mutta ei löytynyt vieläkään sitä täydellistä istuinta. Kerrottakoon, että mies tippui kärryiltä/vetäytyi pois tässä penkinvalinnassa jo alkumetreillä. Huomasi kai, että nyt mammalla menee lujaa noiden testiensä kanssa, eikä väliin kannata yrittää mennä sotkemaan .... :) Lupasi sentään raottaa lompakkoaan kun sen aika on.

Eilen illalla sitten asensin autoomme HTS:n Besafe izi Combin. Yhtään virallista testitulosta en tästä penkistä ole nähnyt, liekö niitä tehtykään, mutta koska saman valmistajan penkki oli tuolla hyvien penkkien joukossa, niin se puhui sitten puolestaan.

Tähän asti penkki vaikuttaa todella hyvältä ja tuolin sai todella jämerästi kiinnitettyä. Tuossa tuolissa tyttö sitten matkustaa 18-kiloiseksi saakka, ja kolmivuotiaana käännetään ne kasvotkin sitten menosuuntaan. Ainoa todella iso miinus on hinta: Penkki maksoi ilman isofix-kiinnitystä 420 euroa, saimme kannettua ulos kaupasta 380 eurolla.

Mies kävi katsomassa illalla penkin kiinnitystäni. (Tosi äiti asentaa turvapenkinkin itse... hih). Tuumasi vaan, että ei halua olla paikalla jos kyseinen penkki saakin jossakin uudessa testissä tosi huonon arvosanan. Kyseli myös huolestuneena, että eihän tyttömme ihan pian ole sitä 18 kiloa painamassa... Olipa sellainen operaatio, että samaa toivon minäkin.

Mikäli jollakin on sama hankinta edessä, niin ohessa linkkilistaa, jossa ainakin itsellä tuli seilattua aika paljon:

Autoliiton testi:

http://www.autoliitto.fi/testit_ja_ajoneuvot/lasten_turvaistuimet/

Ruotsalaistesti artikkeleineen:

http://www.testfakta.se/Article.aspx?a=5969

Videopätkä Aktan Graco Cosmic -istuimen testistä : http://www.testfakta.se/img/2007/4/13/7861.wmv
(artikkelista löytyy linkit muillekin videoille, tuo esimerkkinä)

Ja vielä kooste testistä
http://www.testfakta.se/img/2007/5/28/13864.pdf

Artikkeli selkä menosuuntaan matkustamisesta:
http://www.tuulilasi.fi/artikkelit/lapsi-autossa-selka-menosuuntaan

5 kommenttia:

Neppa kirjoitti...

Aika samanlaisen rumban kävimme mekin läpi. Ja samaan istuimeen lopulta päädyimme. Hinta oli kyllä aika kova, mutta toivonmukaan on sen arvoinen. Ja toivonmukaan ei koskaan tarvitse joutua tilanteeseen jossa se testataan.

Marjukka kirjoitti...

:) googletin tuota samaa istuinmerkkiä ja päädyin blogiisi :) meillä myös gracon logico ollut käytössä ja nyt ison istuimen hankinta edessä (jo!) koska tyttö ei enää mahdu talvivaatteissaan pieneen kaukaloon vaikka kiloja on vasta 10...
Kiiiitos sinulle siitä, että otit huomioon menosuuntaan istumisen vaarat. Itse olen nyt neljättä tuntia kahlannut tuoleja ja testejä netistä ja olin jo hihkaissut riemusta kun luulin löytäneeni oikean, muttamutta. Se olikin sitten nassukka menosuuntaan-istuin, joten kiitos sinun, hylkään sen idean ja harkitsen tuota sinun hankkimaa istuinta. Turvallisuudessa ei tingitä, joten eurot ovat vain euroja, kunhan lapsi on turvassa :)
Mukavaa talven jatkoa sinulle!
p.s. meilläkin isi antoi äidille vapaat kädet tähän hommaan :)

Anonyymi kirjoitti...

mita olin etsimassa, kiitos

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Täällä vkonlopun samojen, ikuisten kysymysten äärellä. Tuo HTS Besave olisi NIIN sopiva, mutta kas kummaa, oli kuin olikin saanut autoliiton testissä arvosanan välttävä. Blaah, ei siis sekään... Toki arvostelu koostuu monista ominaisuuksista ja jos istuin on saanut miinuspisteitä vaikeasta kiinnitettävyydetä, niin haitanneeko tuo. JOs turvallisuuskohdat on ok. Miten lie käytössä toiminut tuo Besave?

Anonyymi kirjoitti...

Nyt on pakko kommentoida, vaikka kirjoituksen laatimisesta on jo aikaa. Luulen monen silti törmäävän tähän tekstiin - niin minäkin tein. Meillä on toiselle hakusessa kaukalo, mutta ensimmäisellä lapsella on ollut viime kesästä käytössä juurikin tuo Besafen Izi Combi istuin, minun autossa isofixinä ja isännällä turvavyökiinnitteisenä. Vuosi sitten tuota samaa testih****ttiä läpikäydessäni totesin, että mikään selkä menosuuntaan asennettavista penkeistä ei ole saanut hyvää arvosanaa, paitsi tuo isofix kiinnitteinen combi. Minulle arvostelukriteerejä olivat myös helppokäyttöisyys: istuimessa on korkea jalusta, jotta lapsi näkee hyvin ulos sekä turvavöitä voi säätää niskatukea liikuttelemalla, eikä niitä tarvitse pujotella hankalasti mistään. Isofix kiinnitys on todella helppo! Mielestäni tämä istuin vie vähemmän tilaa etupenkkiläiseltä, kuin moni muu (vaikka kaikki ne vievät paljon). Ja autoliikkessä työskentelevänä, useammanlaisen istuimen kiinnittäneenä tiedän, ettei minkään turvavyökiinnitteisen istuimen asentaminen ole helppoa, jos sen tekee ensimmäistä kertaa ja ilman käyttöohjeita. :)