sunnuntaina, tammikuuta 13, 2008

Juntti-luonto

Onkohan tämä ensimmäisiä kiertoja pitkään aikaan, kun en edes jaksa tarkkailla mahdollisia raskausoireita? Olen vannonut itselleni pyhästi, että turha testailu saa nyt jäädä. Siinä vaan rikastuvat testien myyjät ja minä harmaannun samaa tahtia...

Olen miettinyt, että uudelleen raskautuminen on ollut minulle kuin pakkomielle keskenmenon jälkeen. Halusin entiseen olotilaan, raskaana olon tilaan, hinnalla millä hyvänsä. On kova pala niellä itkua ja myöntää, että Äiti luonto ei anna kuitenkaan minun päättää tätä asiaa. Joko minusta joskus tulee äioti ja saan kokea oman lapsen syntymän, tai sitten en. Se ei vain ole omissa käsissä.

Jotenkin kyllä tuntuu, että ei Äiti luonto ole äiti tai nainen ollenkaan. Olisko ennemmin isä luonto tai mikä lie juntti-luonto. Sellainen olo ainakin tulee, kun lukee monta vuotta hedelmöityshoidoissa juosseiden kertomuksia. Meidän projektimme on kuitenkin suhteellisen tuore, haave vauvasta oli keskusteluissamme ensi kertaa esillä vasta vuosi sitten helmikuussa...

Kävin pitkästä aikaa lukemassa vauvat.netin keskenmeno-palstan kuulumisia. Surku tuli, niin paljon sinne oli tullut lisää väkeä, tuoreita keskenmenon kokeneita.

Samalla jäin miettimään omaa keskenmenoani. Sikiöstä ja minustahan ei siis löydetty mitään ilmeistä syytä keskenmenolle, arveltiin kysmyksessä olevan istukan kehityshäiriön. Tuolla palstalla eräs toinen hiljattaian kokenut kertoi, että hänellä oli todettu toksoplasmoosi, jonka hän oli joskus sairastanut, mutta joka oli aktivoitunut uudelleen. Siis mitä hemmettiä? Minullahan todettiin verikokeiden perusteella myös, että olin sen sairastanut, mutta siitä oli jo aikaa, eikä se ollut päällä raskauden aikana. Ja silloin lääkäri sanoi, että kun sen on sairastanut, niin se ei uudelleen tule, eli sitä ei tarvitsisi pelätä sitten uusissa raskauksissa.

Tälle toiselle naiselle olivat vielä sanoneet, että se toksoplasmoosi on aika monimutkainen juttu. Joo-o, näköjään on, kun kaikki antaa erilaista tietoa!

Mikäli toksoplasmoosi on outo, niin hieman helpotusta googlettamiseen, ohessa lainaus duodecim-terveyskirjaston määritelmästä:

"Toksoplasmoosin aiheuttaja on Toxoplasma gondii -niminen alkueläin. Ihminen saa tartunnan infektoituneesta lihasta tai kissan ulosteista. Aikuisiällä saatu tartunta on imusolmuketurvotuksineen oireiltaan lievä, lähinnä nuhakuumeen kaltainen.

Taudin tärkein ilmenemismuoto on sikiön toksoplasmoosi, joka voi syntyä, kun nainen saa tartunnan odotusaikana. Tauti aiheuttaa sikiölle elinvaurioita. Suomessa syntyy vuosittain noin 50 synnynnäisen toksoplasmoositartunnan saanutta lasta, joista suurin osa on syntyessään oireettomia. Myöhemmin, 10–20 vuoden kuluessa, lähes kaikille ilmaantuu näkö-, kuulo- tai aivovaurioita. Jos tauti todetaan heti syntymän jälkeen, vammat voidaan välttää lääkityksellä. Toksoplasma voi aiheuttaa silmäinfektioita erityisesti immuunipuutteisilla potilailla. Tauti tunnistetaan vasta-ainetutkimuksella verikokeesta, ja se voidaan hoitaa toksoplasmaan tehoavalla antibiootilla.

Toksoplasmoosin ehkäisy
Odotusaikana äidin on syytä välttää tartunnanlähteitä, kissoja ja raakaa tai huonosti kypsennettyä lihaa. Lihan toksoplasmat kuolevat hyvin keitettäessä tai paistettaessa. Suomalaisista äideistä kolmasosa on sairastanut toksoplasmoosin, mutta lämpimissä maissa lähes kaikki. Suomalaisen äidin tulisi noudattaa erityisen suurta varovaisuutta ulkomailla tai välttää kokonaan matkustamista maihin, jossa tartuntavaara on suuri."

1 kommentti:

Tukholman tyttö kirjoitti...

Lähetin sulle palkinnon ja sen myötä vauvaonnea tälle vuodelle! Palkinot löytyy mun mun blogista.