keskiviikkona, maaliskuuta 25, 2009

Äitiysloma kuluu liian nopeaa...!

Apua, tuo pikkuinen typy on asustanut meillä jo puoli vuotta! Toisaalta tuntuu, että aika on mennyt todella nopeaa, toisaalta "elämä ennen tyttöä" tuntuu todella kaukaiselta. Ja vaikka rankkaakin on, niin hetkeäkään en antaisi pois. On mahtavaa löytää itsestään se leijonaemo, joka haluaa suojella pikkuistaan kaikelta mahdolliselta. Toivottavasti löydän tässäkin kultaisen keskitien, eikä minusta tule liiankin suojelevaa äitiä.

Tyttö on maistellut soseita 5kk-päivästä alkaen, ja kaikki tuntuu maistuvan, eikä houkuttelua ole tarvinnut tehdä. Heti kun lusikka ensi kerran lähestyi suuta, niin suu aukesi kuin linnunpojalla. Tällä hetkellä lempparia on Muksun riisipuuro luumusoseella höystettynä, mutta hyvin menevät myös kasvis- ja hedelmäsoseet, ja lihaakin on nyt reilun viikon ajan maisteltu. Tällä hetkellä meillä syödään aamupuuro, iltapäiväsose (kasvis-liha sekä jälkkäriksi jokin hedelmäsose) sekä iltapuuro. Ja joka väliin sitten äitin tissiä.

Vaikka noita ruokia ei olekaan vielä kuin kolme kertaa päivässä, niin olen silti jo nyt pulassa imetyksen kanssa. Rinnat kun tuntuvat täyttyvän, eikä tyttö jaksa enempää imeä. Soseiden annon jälkeen en ole tarjonnut tissiä päälle lainkaan, koska tyttö on edelleenkin niin kova pulauttelija, että kauaa eivät kiinteät sisällä pysyisi. Iltapuuron olen jättänyt välillä pois kokonaan, kun olen halunnut tyhjentää rinnat kunnolla ennen nukkumaan menoa. Ehkäpä se maidon tulo alkaa pikku hiljaa tästä hidastumaan kun tilausta ei ole enää yhtä paljon. Haikeaa sekin.

Ja nämä yöt sitten: Tyttö menee unille säännöllisesti klo 21 ja heräilee ylös 6.30-8 välillä. Yöllä syödään nykyisin kaksi kertaa, klo 01 ja 05. Välillä sain vähennettyä yösyönnin yhteen, mutta viime viikko on ollut öisin niin levotonta, että tihensin syöttöväliä. Nyt kai se unikoulukin olisi mahdollista, mutta en tiedä pitäisikö siihen vielä alkaa. Jotkut sanoo, että heräilyt vähenevät itsestään kun kiinteitä alkaa antamaan enemmän, mutta miten ihmeessä sen imetyksen sitten käy?

Päivisin tyttö nukkuu edelleenkin vähän kerrallaan, yleensä ottaa kolmet-neljät reilun puolen tunnin päiväunet päivän aikana. Eli mikään meganukkuja ei tyttö ole, mutta minä olen edelleenkin niin onnellinen siitä, että tyttö nukkuu omassa sängyssään ja että ne tunnin välein heräämiset jäivät pois, että en kehtaa valittaa.

Puolivuotisneuvolassa paino oli hivenen laskusuunnassa, mutta se kuuluu kuulemma asiaan kun tyttö alkaa liikkua enemmän. Ja kovat menohaluthan tuolla olisi, jos oikea tekniikka vain löytyisi. Selällään ei kauaa viihdytä, korkeintaan omia varpaita tutkien menee tovi, sitten kierähdetään mahalleen ja viuhdotaan raajoja kuin lentoon olisi lähdössä. Hitaasti tyttö ryömii taaksepäin, eteenpäin ei ole tekniikka vielä löytynyt. Pyörii myös kuin kellonviisari akselinsa ympäri, ja kierähdellään totta kai maton laidasta laitaan. Syöttötuoliin siirrytään neuvolan ohjeiden mukaan vasta sitten kun tyttö heijaa itseään kontillaan, vasta silloin pitäisi selän olla valmis pysyvämpään istuma-asentoon, nyt ruokaillaan vielä sitterissä..

Saapas nähdä alkaako tuo ryömimään eteenpäin ollenkaan, vai noustaanko kohta jo kontilleen. Sitten alkaakin äidillä ja isällä kova talon entraaminen. Lapsiportti pitää hommata portaisiin, ja kaikkea muutakin kiellettyä pitää raivata pois lattianrajasta. Ja laatikkoihin pitäisi kehitellä jokin hyvä systeemi myös. Ja koirille oma paikka, minne pääsevät rauhassa nukkumaan tytön ulottumattomiin... Paljon olisi siis tehtävää.

Syksy huolettaa jo paljon. Siitä pitää huolen mm. Nina Mikkonen, joka saa minut tuntemaan itseni äideistä alhaisimmaksi... Äitiyslomani loppuu heinäkuun 7. päivä. Minulla on onneksi pitämättömiä lomia säästössä sen verran, että töihin pitäisi palata vasta syyskuussa. Mutta tuokin päivämäärä tuntuu lähenevän aivan liian nopeaa. En ymmärrä, miten ikinä raskin viedä tuon pikku-piikan hoitoon? Saako tyttö varmasti tarpeeksi huomiota? Ovatko hoitotädit mukavia, kuinka tyttö ikävöi? Entä jos isommat lapset muksivat tyttöämme eikä kenelläkään ole aikaa puuttua? Entä jos, entä jos... Lukemattomia pelon ja huolen aiheita, joita mietin päivisin ja öisin jopa unissani.

Olen toki miettinyt kotiin jäämistäkin, mutta se taitaa olla mahdotonta. Kotihoidontuki on todella mitätön, 300 euroa kuussa, eikä kuntalisää paikkakunnallamme ole. Kun yhdessä miehen kanssa lyhennämme asuntolainaa, niin töihin on valitettavasti mentävä. Jotenkin ehkä saisin sinniteltyä jouluun saakka, mutta ei kauempaa.

Perhepäivähoito tuntuu jotenkin vieläkin vaikeammalta kuin päiväkoti. Jos vain tietäisi jonkun niin hyvän tyypin, että varmasti uskaltaisi, mutta kun puskaradio ei tässä suhteessa ole auttanut... Jotenkin lapsen vieminen toisen omaan kotiin tuntuu hankalalta. Päiväkodissa on sentään useampi hoitaja, jotka katsovat myös toistensa työskentelytapojen perään, mutta kuka katsoo perhepäivähoitajien perään? Ja entä jos kemiat hoitajan kansaa ei kolahdakaan, ei kai sitä hoitopaikkaa niin vain vaihdeta?

Miehen mukaan minä murehdin taas liian varhain tätäkin asiaa, mutta kun se nyt minun luonteenmukaista on... Eli jos teitä noin 1-vuotiaan päiväkotiin vieneitä on täällä lukijoissa, niin mielelläni kuulisin kokemuksistanne. Miten kauan tottuminen vei, oliko isot itkut ekoina päivinä? Tuliko sairastumisia lisää? Oliko takapakkeja?

5 kommenttia:

Kati kirjoitti...

Äippäloma on liian lyhyt. Varsinkin jos lapsi ei ole itsestäänselvyys, sitä ei todellakaan halua alle vuosikkaana antaa muille. Ja jos onnistuu imetyksessä, sehän jatkuu vuosikkaaksi...

Tissien pakkautumisesta. Itse lypsin tuossa vaiheessa piukat pois kaksi-kolme kertaa päivässä. Illalla pakastin Minigrip-pusseissa sopivissa erissä. Pitkin päivää käytin jääkaappimaitoa soseiden nesteeksi. Noin kuukauden tätä kesti ja sitten sai oltua lypsämättä ja silloin aloin käyttämään pakkasmaitoa soseisiin. Pakkasmaito loppui, kun Henna oli 9,5 kk ja sitten aloin laittamaan lehmänmaitoa tilkan kerrallaan ja hyvin meni.

On ne erilaisia ne neuvolaohjeet. Tuon istuttamisohjeen mukaan Hennaa ei saisi vieläkään istuttaa, tyttö kun ei missään vaiheessa noussut heijaamaan kontillaan. Se vaan läks. Kun Hennalla oli puoli vuotta mittarissa, kokeilimme istuuko se. Tuettuna istui heti ja viikon päästä osasi istua tuetta. Kahdessa viikossa oli kuin tatti. Konttaamaan tyttö lähti 10 kk, joten olisi siinä ollut ihmettelemistä, jos sitä ei olisi saanut istuttaa.

petra kirjoitti...

Voi hitsiläinen!
Joko teillä ollaan noin isoja.
Aika tosiaan menee hirmuisaa vauhtia.

On ne varmasti raskaita päätöksiä laittaa lapsi hoitoon. Olen itse samoilla linjoilla tuon perhepäivä hoidon suhteen. Tietty on myös ryhmäpäiväkoteja. Ainakin meillä tuossa lähellä on aivan mahtavat kaksi tätsyä vuokra tiloissa. Ja jos laittaisin pikkuisen hoitoon hakisin sen tyyliseen paikkaan. Olisiko teillä lähellä jotain vastaavaa??

onneksi kesä tulee ja saatte nauttia siittä vielä ennen hoitoon menoa =)
Voimia vaikeiden päätösten keskelle!

Anonyymi kirjoitti...

Meillä töihin ja hoitoon mennään syksyllä, kun poika on 1,5v ja se tuntuu minusta ihan hyvältä. Sinnittelyä tämä elämä tietysti sinne saakka on, mutta en voisi kuvitellakaan jaksavani töissä, kun meillä heräillään edelleen 2-3 tunnin välein ja joskus valvotaan pidempäänkin keskellä yötä!

Enpä ole tästä istumisohjeesta kuullutkaan. Meidän poika ei ole koskaan ryöminyt eikä kontannut vaan lähti suoraan istualtaan "kiitämään" pyllyllään. Puolivuotiaana alettiin istuttamaan syöttötuolissa ja 2 viikon päästä osasi istua itsekseen jo lattiallakin.

Meidän kunnassa on paljon perhepäivähoitajia ja olen monen kuullut olevan suorastaan enkeli. Ymmärrän epäilyksesi, mutta pääset varmasti tutustumaan hoitopaikkaan etukäteen ja olen ymmärtänyt, että paikan vaihtokin onnistuu, jos homma ei vaan toimi. Minä haen varmaankin perhepäivähoitoon. Poika vetäytyy aivan kuoreensä suuressa porukassa ja uskon, että hän ei jää niin jalkoihin pienemmässä ryhmässä. T:Piipa

Mariia kirjoitti...

Hei!

Samanlaisten tunteiden kanssa itsekkin piehtaroin muutama viikko sitten. Meidän lapsi on nyt 11k ja tammikuussa olisi tarkoitus mennä töihin. Suuret päiväkotiryhmät (ja niiden negatiiviset vaikutukset lapsen kehitykselle) kyllä ahdistavat jo heti ajatuksenakin. Minä olisin tämän vuoksi ehkä kääntymässä perhepäivähoitajan puoleen (vaikka olen ennen ajatellut perhepäivähoidosta samoin kun sinä), jos hyvä sellainen löytyisi. Sitten yli 3-vuotiaana päiväkotiin. Katsotaan miten käy.

Kukannuppu kirjoitti...

Hip hei, meillä asuntolainaa jätetään maksamatta. Eli maksetaan vain korkoja muttei lyhennyksiä ollenkaan. Se on sitten 20 vuoden päästä se ja sama, onko lyhennyksiä vielä 1 vai 5 vuotta jäljellä.
Suosittelen!